luni, 6 iunie 2011

Judetul Bistrita Nasaud are o suprafata totala de 5.355 km patrati, reprezentand 2,25 % din teritoriul total al Romaniei. Judetul Bistrita Nasaud, situat in nordul Romaniei, are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest.
Elementele teritorial-administrative ale judetului sunt: un municipiu (Bistrita), trei orase (Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai), 53 comune si 248 sate. Judetul Bistrita Nasaud include zona de legatura dintre Carpatii sudici si Podisul Transilvaniei, bazinul de sus al raului Somesul Mare si afluentii sai, cat si o mica parte din bazinul mijlociu al raului Mures.
Judetul Bistrita Nasaud are un relief variat distribuit in forma de amfiteatru spre Campia Transilvaniei. Relieful este alcatuit in principal din trei zone:
- zona montana, include partea muntoasa a lantului Carpatiilor Estici, partea nordica si centrala a limitei muntoase incluzand masivele Tiblea, Rodna, Suhard, Bargau si Calimani;
- zona deluroasa, include partea centrala si vestica a judetului;
- zona de lunca, care se extinde de-a lungul cursurilor principale de apa, in special de a lungul raului Somesul Mare si a afluentilor sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu