Istoria Bistritei

Istoria Bistritei
aceaste Sa Incepem o pagina principiile Spune ca in TIMP CE Descopera Cristofor Columb America, la Bistrita se construia Biserica Evanghelica, simbol al orasului Carei al atinge 75 milioane rândul său. Acum 700 de ani Bistrita Deja era DIN unul orasele importante ale Transilvaniei.


Orasul Bistrita Este asezat PE Valea Bistriţei, la poalele Muntilor Bargaului, la incrucisarea unor importante Drumuri Comerciale.

Sapaturile arheologice au puroi in evidenta existenta unor asezari omenesti DIN Cele mai Timpuri Vechi, prima mentiune documentara Dar o Bistritei dateaza DIN anul 1241, IAR prima atestare documentara DIN anul 1264.
Incepand de la sfarsitul Secolul al XIII-lea Bistrita cunoaste perioade de inflorire si dezvoltare economica, intrerupte de nenorociri si razboaie. Astfel, în 1241 - 1242 tatarii, in Lor europei Drumul spre centru, devasteaza orasul si imprejurimile.

Din 1353 Bistrita sunt dreptul de tine un Targ anual de 15 zile, si primeste dreptul de o poseda pecete Proprie (Cap de strut incoronat cu Potcoava de aur în cioc), era de îngrijire si o confirmare o ocupatiilor Cele mai importante - mestesugaritul si comertul.

Nesiguranta vremurilor Determina ridicarea zidurilor Cetatii, astfel ca în anul 1465 orasul Avea 18 turnuri si bastioane Aparate de mestesugarii orasului grupati in bresle.
In aceasta perioada Bistrita Devine unul DIN Cele mai importante Orase DIN Transilvania Alături de Sighisoara si Sibiu.

Dezvoltarea puternica una orasului in secolele trecute Este dovedita de o serie de constructii arhitecturale, unele pastrate Pana la Zilele Noastre:
- Biserica gotica cu turnul de 75 de metri Domina si astazi orasul. Constructia acestei Biserici un inceput in 1470, si a (Pana in 1564) Aproape durat 100 de ani
- Fosta biserica un zgomot minoritilor Secolul al XIII-lea
- Complexul comercial Sugalete
- Casa Argintarului ridicata în Secolul al XVI-lea
- Zidurile vechii cetati o Bistritei si Turnul Dogarilor - unul DIN bastioanele de aparare ale orasului
Centrul Vechi al orasului aminteste inca principiile de Arhitectura de infloritorea Bistrita DIN secolele trecute.










t_istoria_orasului.gif (1676 bytes)
Orasul Bistrita este asezat pe valea Bistritei, la poalele Muntilor Bargaului, la incrucisarea unor importante drumuri comerciale. Are in componenta 6 localitati rurale, invecinate: Ghinda, Sarata, Slatinita, Sigmir, Unirea si Viisoara.
Sapaturile arheologice de pe raza orasului au pus in evidenta existenta unor asezari omenesti din cele mai vechi timpuri. Prima mentiune documentara a Bistritei dateaza din anul 1241, iar prima atestare documentara din anul 1264. Istoria lui cunoaste perioade de inflorire si dezvoltare economica, intrerupte de nenorociri si razboaie. Astfel, in 1241-1242, tatarii, in drumul lor spre centrul Europei, devasteaza orasul si imprejurimile. Din 1353 Bistrita are dreptul de a tine targ anual de 15 zile, iar in anul 1353 primeste dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat, cu potcoava de aur in cioc),  care era si o confirmare a ocupatiilor importante, mestesugaritul si comertul. Nesiguranta vremurilor determina ridicarea zidurilor cetatii (in 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane).
Istoria Bistritei este legata de numele lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, Stefan cel Mare, Petru Rares, principi si domnitori romani.
Dezvoltarea orasului si prosperitatea lui sunt dovedite de o serie de constructii arhitecturale, unele pastrate pana in zilele noastre, ca de exemplu fosta Biserica a minoritatilor din secolul XIII, Biserica Evanghelica, cu un turn de 75 m, construita in perioada 1470-1564, complexul comercial "Sugalete", Casa Argintarului din secolul XVI etc. Complexul de constructii Sugalete a aparut intr-o perioada de maxima prosperitate a orasului medieval si au servit ca loc pentru desfacerea si depozitarea marfurilor destinate comertului de tranzit.
SUGALETE – complex din 13 cladiri datand din secolele XV-XVI, cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania. Sugaletele sunt formate din mai multe cladiri etajate, legate intre ele prin niste intrari spatioase ce formeaza o galerie cu 20 de bolti ce se sprijina pe 21 de pilastri.
parohia_evanghelica&sugalete_1914.jpg (132817 bytes)

 
BISERICA EVANGHELICA – cladire monumentala, plasata in mijlocul Pietei Centrale a orasului Bistrita, piata de forma patrulatera asemanatoare Apusului european. Ea dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi, a carui nume scot in evidenta o firiza de arcuri gotice alaturi de care, pe latura de sud, se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320. Portalul din vest al bisericii este executat intr-un elegant stil al Renasterii. Nava si corul de forma poligonala sunt sprijinite pe contraporturi masive. Pe cel de pe latura sudica se afla un ceas solar.

parohia_evanghelica.jpg (88814 bytes)

str.bistrita_1904(str.L.Rebreanu).jpg (120780 bytes)
CASA ARGINTARULUI – monument de arhitectura de la inceputul Renasterii.
bistrita_1911_terasa_bresle.jpg (147685 bytes)
Bistrita,    la inceput de secol XX
Terasa breslelor